EYT’ye başvurup emekli maaşı bekleyenleri endişelendiren haber: 1 liralık borç bile engel
EYT kapsamında yapılan başvuruların yıl sonuna kadar 2,5 milyonu, ilerleyen yıllarda şartları tamamlayanlarla birlikte 4 milyon 800 bini bulması bekleniyor.
Emeklilik işlemleri tamamlananlar avans, emeklilik, bayram ikramiyesi ve terfi dahil tüm haklarını alırlar. Mart ayında başvuran ve emekliliği en düşük emekli aylığına tamamlananlar aradaki farktan karşılanır.
Emekli maaşı ve farkları, emeklilik başvurusu yapılırken SGK’ya bildirilen banka hesaplarına yatırılır. Aylık işlemlerini tamamladıktan sonra banka bildiriminde bulunmayanlar, ikamet ettikleri bölgedeki Ziraat Bankası’na giderek TC kimlik numarası ile emekli maaşlarını alabilirler.
EYT ile emekliliğe hak kazananların yaklaşık 1 milyon 665 bini SSK’lı, 88 bin 650’si Bağ-Kur’lu ve 496 bini kamu çalışanı. Başvuru ve aylık ödemelerde SSK’lılar başı çekiyor. İkinci sırada Bağ-Kur halkı yer almaktadır. Emekli Sandığı görevlilerinin EYT’ye ilgisinin düşük olduğu görülüyor.
Emekli EYT’den bu yıl yararlanmaya hak kazanan 2 milyon 250 bin kişi olmasına rağmen başvuruda yoğunluk yaşanmadı. Özellikle kamuda emekliliği hak edenler emekli olmak istemiyor.
En düşük memur maaşı 22 bin lira olurken, kamu çalışanları emekli olmak istemiyor ve gelirlerini azaltmak istemiyor.
Sabah gazetesinden Hazal Ateş’in haberine göre GSS borcunun varlığı SGK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalıların emekli maaşı almasına engel değil. Ancak Bağ-Kur kapsamında aylık alacak sigortalılar GSS borcunu ödemek zorundadır. Part-time ve part-time çalışanlar için prim takviyesi yapılabilmektedir. SGK mevzuatına göre 2008 yılından sonra isteğe bağlı sigorta priminin sigortalılık süresine sayılabilmesi için 12 ay boyunca ödenmesi gerekmektedir. Emeklilik dilekçesi borcun ödendiği tarihte geçerli olacağından emekli maaşı ödeme tarihini takip eden ay başında ödenecektir.